tiistai 12. joulukuuta 2017

Samu Sirkka aamiaisvieraana

Moni on jo aika sinut härkkiksen kanssa korvatakseen sillä jauhelihan, mutta hyönteisten syömiseen lienee vielä pitkä matka. Kuitenkin markkinoilla on nyt leipää jossa on käytetty jauhettua kotisirkkaa - n 70 sirkkaa per leipä (3% ainesosista). Kokeilunhaluisena ja lievästi uhkarohkeana ruokailijana kiinnostuin heti, ja päätin maistaa sirkkaleipää.


Lehdistössäkin on noteerattu, vähiten yllättäen juuri ulkomainen kiinnostus sirkkaleipää kohtaan - en ole juuri nähnyt analyysiä tulevaisuuden ruokalajeista tai niiden eettisyydestä. Leipä lienee turhin, mutta samalla helpoin kohde jossa hyönteisten käyttöä voidaan tässä mittakaavassa kokeilla.

Sirkkaleipä ei suoranaisesti ratkaise mitään ongelmaa, koska se ei korvaa kokonaan mitään muuta ainesosaa. Samaan aikaan se myös onnistuu siirtämään eettisesti aika eri asemaan perinteisesti lihattoman tuotteen, joka käyttääkin nyt eläintä ainesosanaan. Monille on ollut vaikeaa jo vuosia ymmärtää esimerkiksi se, etteivät vegaanit syö kanaa - voin vain kuvitella miten vaikeaa on saada nuo ihmiset ymmärtämään, että myös hyönteinen on eläin.

Eettisesti leipä on vähän sinne ja tänne: Jos ajatellaan viljelypinta-alan olevan tulevaisuudessa ongelma, hyönteisten käyttö voi jossain määrin ratkaista asiaa, joskin mittakaavan pitäisi olla paljon suurempi. Toisaalta eläinperäisten tuotteiden käytön vähentäminen pitäisi monen mielestä olla suurempi tavoiteltava asia, silloin härkäpapuvalmiste voittaa hyönteisten syömisen. Toisaalta jos hyönteisistä saadaan validi vaihtoehto, voisi se helpottaa mm. nautakarjasta luopumisessa. Asia on varsin monimutkainen. Toistaiseksi olen siinä käsityksessä, että sirkkojen viljely olisi paras ratkaisu kun ensimmäinen sukkula lähtee perustamaan siirtokuntaa Marsiin.


No onko hyönteisleipä sitten hyvää? Testileivissäni oli oivariinin lisäksi a) Goudaa, kurkkua ja salaattia. b) Saunapalvia, tomaattia ja salaattia. Ilokseni voin todeta leivän olleen hyvä, täyeläinen ja maukas, suunilleen sellainen miltä muutkin täysjyväleivät maistuvat.

Kokeilunhalu on mahdollisesti ainut syy ostaa 3,99 Eur maksava 250g leipä. Toistaiseksi hinta on selkeä este tuotteen laajalle levikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti