maanantai 22. helmikuuta 2016

Peli pähkinänkuoressa: Counter-Strike: Global Offensive

Ei liene tarpeen kirjoittaa varsinaista arviota neljä vuotta vanhaan peliin, mutta koska sen suosio on pikkuhiljaa kiistaton myös suomessa: kynäilin pienen yleispätevän tekstin mistä pelissä on kyse. Niin aloittelijoille kuin vaikkapa pelaavien lasten vanhemmille:


/Mikä?
Taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli.


/Pelin perusperiaatteet
Pelissä vastakkain ovat kaksi joukkuetta: Terroristit, sekä erikoisjoukot. Pelimuodosta riippuen tavoitteena on joko eliminoida koko vastapuoli, ja/tai suorittaa tehtäviä, kuten pommin ajastaminen, tai panttivankien pelastaminen.

Taktiikoiden hiominen ja joukkueena toimiminen on edellytys menestyäkseen pelissä. Joukkueen keskinäinen työnjako ja kommunikaatio on tärkeä osa pelaamista - lisäksi karttojen tuntemus, ja tietämys pelin aseista on tärkeää. Moniin muihin ammunta- ja taistelupeleihin verrattuna CS:GO on erittäin strategiakeskeinen, ja silkalla ylenpalttisella räiskinnällä ei yleensä pärjää.
>Pomminpurkutehtävä
Turnauksissa pelattava tehtävämuoto: Terroristien tehtävä on asettaa pommi jommalle kummalle merkityistä pommipaikoista (A, B) - sekä suojella sitä räjähdykseen saakka (35 sekuntia). Erikoisjoukot voittavat mikäli onnistuvat estämään pommin asettamisen aikarajan puitteissa (1:45min). Pommin voi myös purkaa, jolloin erikoisjoukot voittavat automaattisesti. Tässäkin pelimuodossa erän voi voittaa eliminoimalla koko vastustajajoukkueen.

>Panttivankitehtävä
Erikoisjoukkojen tehtävä on pelastaa panttivanki (tai molemmat) - ja terroristien tehtävä on luonnollisesti estää panttivankien vapauttaminen. Panttivangin vapauttamisesta erän kesto pitenee minuutilla. Erikoisjoukot voittavat mikäli he ehtivät kuljettaa ainakin yhden panttivangin vapautusalueelle. Tässäkin pelimuodossa erän voi voittaa eliminoimalla koko vastustajajoukkueen./Kilpailullinen pelimuoto
Sekä pommi-, että panttivankitehtäviä voi pelata kilpailullisesti. Tällöin molemmissa joukkueissa on mukana viisi pelaajaa. Lisäksi erona rentoon pelimuotoon on mm. talous, sekä varusteiden ostaminen. Rennossa pelimuodossa pelaajat ansaitsevat enemmän rahaa seuraavaan erään, kun taas kilpailullisessa talouden tasapainottaminen on vaikeampaa. Varusteet, kuten suojat, kypärät, pomminpurkupakkaus ja vapautuspakkaus maksavat pelaajille erikseen, ja voivat olla kohtalokkaat tiukoissa tilanteissa.

Erikoisjoukkojen pakkaukset lyhentävät pomminpurku- ja panttivanginvapauttamisaikaa. Suojat ja kypärät puolestaan antavat pelaajalle paremman suojan ja enemmän kestävyyttä aseita vastaan taistelutilanteissa.

Muut pelimuodot:

/Deathmatch
Kymmen minuutin mittainen ottelu, jossa tavoitteena on eliminoida mahdollisimman monta vihollista erän aikana. Pelaaja uudestisyntyy välittömästi kuoltuaan.

/Kilpavarustelu
Kilpavarustelussa pelaaja ansaitsee eliminoinneistaan uuden aseen, nousten tasolla ylemmäksi. Erä päättyy kun ensimmäinen pelaaja nousee ylimmälle tasolle, ja saa eliminoitua vastustajan kultaisella puukolla.

/Räjäytystyö
Sama pelimuoto kuin pomminpurkutehtävä, lyhyemmillä kartoilla - sekä ilman aseiden ostomahdollisuutta. Pelaaja etenee uuteen aseeseen eliminoimalla vastustajia.
/Historia
Pelisarjan historia ulottuu viime vuosituhannelle saakka, jolloin CS oli vasta Half-Life -pelin fanien tuottama lisäosa. Ensimmäinen itsenäinen Counter-Strike julkaistiin vuonna 2000. Alkuperäisen Counter-Striken jatko-osat, ja xbox versio ovat menestyneet vaihtelevasti.


/Tulevaisuus
Lajin suosio turnauslajina on kovassa kasvussa. Pelaajia on maailmanlaajuisesti jo miljoonia, ja ammattilaisjoukkueet ovat jo verrattavissa perinteisiin urheilujoukkueisiin. Suomalaisten menestys, ja esimerkiksi lehdistön nostaessa aihetta pinnalle vanhakantainen käsitys e-urheilusta on muuttumassa.

Suomalaisia joukkueita ovat mm: Ence3DMaxRCTIC

Katso myös:
CS:GO opas katsojille (YLE) // CS:GO Joukkueen roolitus (YLE)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti