keskiviikko 6. elokuuta 2014

Unohdetut levyt: Sarca - Nollasta sataan

Aina ei tule uutta musiikkia haukuttavaksi, joten katseen voi joskus suunnata niihin levyihin jotka ovat uineet tutkan alta, tai jostain muusta syystä eivät ole aikanaan päätyneet blogiin.Sarcaan minulla on ihan erityinen suhde, ja toisaalta juuri siitä syystä levyn "arvioiminen" taisi jäädä tekemättä aikanaan. En enää tässä sarjassa tohdi pisteyttää vanhoja levyjä - joten saan keskittyä olennaiseen, ja fiilistellä tätä riemukasta debyyttialbumia: Nollasta sataan.

Sarcaa rasittaa ehdottomasti se, että "tyttöbändiys" on suomessa edelleen kiusallinen stigma. Levy sinänsä on helposti lähestyttävää pop-rockia, ei kovin vaarallista, mutta perusperiaatteiltaan toimivaa. Korostan taas kerran omaa historiaani yhtyeen kanssa, josta johtuen en katso olevani täysin kykenevä arvioimaan puolueettomasti, esimerkiksi biisien sanoituksiin tehtyjä muutoksia. Mutta näkisin, että aikaisempaan verrattuna levyltä hiottiin kaikki särmät ja kulmat. Imago lupaa asennerockia, sisältö ei.

Sisällön ja imagon ristiriidan lisäksi joissain raidoissa haisee kohderyhmäajattelu, ja ei todellakaan omaan segmenttiini. Tässä ei sinänsä ole mitään väärää, tällä tavalla nykyään myydään musiikkia yhtyeestä riippumatta, ja varsinkin tulokkaiden kohdalla. Toisaalta jos tehdään musiikkia myytäväksi, pitäisi tiedostaa, että jos kukaan ei tiedä bändistä, kukaan ei voi ostaa sen levyjä. Sen huomioon ottaen olisi ollut arvokasta esimerkiksi keikkailla ahkerasti, mitä ei voi sanoa tapahtuneen levyn julkaisun aikaan.

Levy-yhtiön toimintaan ei kai voi täysin olla tyytyväinen, kun katsoo panostusta markkinoinnissa ja levityksessä. Radioille ei mennyt tieto, keikkoja ei myyty, ja levyjä ilmeisesti juuri ostettu. Kuinka paljon kyse on virheistä toimintatavoissa, ja kuinka paljon kyse oli tuotteen laadusta, jäänee jokaisen omaksi arviotavaksi.

Mitä tulee levyyn, Nollasta sataan on peruskauraa omalaatuisissa kuorissa. Minusta levy oli ja on edelleen miellyttävä kokonaisuus kotimaista pop-rockia, mutta tämän levyn kohdalla se ei riittänyt.

Sarca on edelleen olemassa, ja keikkailee satunnaisesti ympäri etelä-suomea: https://www.facebook.com/SARCABAND

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti