maanantai 4. elokuuta 2014

Kuukauden matkajuttu: Luonnon rauhaa Hyvinkäällä

Juuri tähän väliin ei ollut mielessä mitään sopivaa matkajuttua, joten ajattelin koostaa sellaisen kotikaupungistani. Tervetuloa Hyvinkäälle!Aika moni (ja erityisesti paikalliset) ihmettelevät, miksi Hyvinkäälle kannattaisi tulla? Mutta pienellä pintaraapaisullakin voi huomata, että täällä tapahtuu paljon - nähtävää riittää, mikäli paikalliset antimme jaksavat kiinnostaa.Liikuntaa:
Luonto, ja liikunta taitaa olla yksi kantava teema, kun puhutaan Hyvinkäästä. Kytäjä-Usmin ulkoilualueelta löytyy paljon reittejä ulkoilmasta nauttimiseen. Erämaisemia ihasteleville on myös tarjolla upeita luontoalueita, Kurkisuolla ja Petkelsuolla.

Lähempänä kaupunkia, voi ulkoilla kävellen, tai hiihtäen myös Sveitsin luonnonpuistossa. Alueen reunalla on myös Sveitsin uimala, ja hotelli Rantasipi. Erityisesti kesällä uimala ulkoaltaineen on suosittu, ja kovalla käytöllä kaupunkilaisten keskuudessa.

Hiihtoreittien lisäksi talviurheilua voi harrastaa rinteessä, sveitsin hiihtokeskus ei ole mikään suurensuuri, mutta monille etelä-Suomessa asuville sopivan matkan päässä talviurhailupaikaksi vaikka arki-iltana. Ennen paikkakunnalla hypättiin myös mäkihyppyä, mutta huonokuntoinen torni purettiin taannoin, eikä uusia suunnitelmia hyppyrimäistä ole vireillä.

Golfkenttiä löytyy jopa kaksin kappalen, idyllisessä Kytäjän kartanomaisemassa sijaitsee Kytäjä Golf - ja hivenen lähempänä keskustaa sijaitsee HyviGolf.


Urheilua:
Superpesistä pelataan Hyvinkään Tahkon kotiareenalla, Pihkalan pesäpallostadionilla. Myös Itä-Länsi turnaus on pelattu muutamaan otteeseen Hyvinkäällä.
Jalkapallossa tai Jääkiekossa kaupunki ei ole yhtä tunnettu, mutta kolmossarjaa pelaavalla Hyps:illä on aika hienot puitteet Villa parkissa. Jäähallilla pelaavat Ahmat eivät ole viimevuosina pärjänneet kovinkaan korkealle. Kaupungista löytyy myös Hyvinkää Ringette, sekä amerikkalaista jalkapalloa pelaava Hyvinkää Falcons.
Myös Curling on jokseenkin voimissaan Hyvinkäällä, ja suunnitelmat uuden, kansainväliset mitat täyttävästä curlingareenasta ovat vireillä.

Musiikkia:
Aktiivisia keikkapaikkoja ovat mm. Jalostamo, Hopealyhty, sekä jossain määrin myös Hyvinkääsali. Kesällä järjestetään myös kaupunkifestivaali Torin Rytmit, ja Steelfest. Vuosittain myös KGB eli Kulttuuri Goes Bar, festarilla soittaa kymmeniä bändejä, eripuolilla kaupunkia. Muutamia muita musiikkitapahtumia järjestetään vaihtelevasti ympäri vuotta.

Kulttuuria:
Kaupunginmuseo, Hyvinkään Taidemuseo, sekä Villa Arttu ovat monipuoliset, ja tavanomaiset museot taiteen ystäville. Hieman erikoisemmista näyttelyistä kiinnostuneiden kannattaa suunnata Valvillan tehdasmuseoon, ja Suomen Rautatiemuseoon. Rautatiemuseossa on esillä, melko ainutlaatuinen Venäjän keisarin vaunu, 1800 luvun loppupuolelta.


Muuta:
"uusi" kirkko on jo itsessään aika nähtävyys, valkoinen pyramidin laki piirtää kaupungin taivaanrantaa. Lisää Hyvinkään kirkoista löytyy täältä.
Kaupunginteatteria Hyvinkäällä ei ole, mutta aktiivista teatteriväkeä tekee laadukasta teatteria omaehtoisesti, mainittakoon esimerkiksi Päivölä, Buffonata, Kulkuriteatteri, ja Lokki. Naapurikaupungista Riihimäeltä löytyy myös mainitsemisen arvoiset Nuorisoteatteri, ja Kaupunginteatteri.Missä?
Uudenmaan maakunnassa, pohjoispuolella. Naapurikuntia ovat Riihimäki, Hausjärvi, Mäntsälä, Tuusula, Nurmijärvi, loppi ja Vihti. Etäisyydet Helsinkiin 57 km, Lahteen 73 km, Tampereelle 126 km ja Turkuun 175 km.

Miten perille?
- R, H, ja T -junat välillä Helsinki-Riihimäki pysähtyvät Hyvinkäällä. Arkipäivisin kaksi junaa tunnissa etelään ja pohjoiseen.
- Autolla, Tien 25 (Porvoo-Hanko) ja 3 (Helsinki-Tampere) Kainalossa.
- Lentokoneella, katso: www.hyik.fi

Yöpyminen?
 - Hotelli Cumulus, Rantasipi Sveitsi, Loft Hyvinkää, Majoitus Makkonen, Sveitsin Maja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti